top of page
Shaved Legs
Mitől barnulunk?
Forever Sun - Terápia a bőrnek és a léleknek!
Mitől barnulunk?

Bőrünk három rétegből épül fel, ezek a hám (epidermis), az irha (dermis), valamint a bőralja (subcutis). Az epidermis a bőr legkülső vékony, mégis ellenálló rétege.

pasted image 0.png

Az epidermis legmélyebb rétegében helyezkednek el a pigmentsejtek (melanociták), amelyek napfény, tehát UV-sugárzás hatására fokozott melanintermelést indítanak el.

 

Természetes bőrszínünket is a melanin nevű bőrfesték határozza meg, melynek mennyiségét genetikailag öröklött tulajdonságaink befolyásolják, ezért a bőrünkben található pigmentsejtek mennyisége egyénenként eltérhet.

 

Magát a lebarnulást a keletkezett melanin bőrfelületre jutása és annak az UV-A sugárzás általi „eloxidálása” okozza. Ugyanakkor az UV-sugárzás a felső bőrfelület vastagodását eredményezi, mely a bőr természetes védekezése az UV-sugárzás ellen a leégés elkerülése érdekében. Ez a természetes módon kialakuló fényvédelem 4-8 faktor közötti UV-védőképességet eredményezhet. Soha ne égjetek le, mert az kifejezetten káros és melanomához vezethet!

 

Az emberek különböző módon reagálnak az UV-sugárzásra. A sötét bőrűek gyorsabban és több melanint termelnek, míg az igen világos bőrű emberek (1-es bőrtípus) bőre nagyon kevés melanint tartalmazhat, így ezek az emberek sem a napon, sem a szoláriumban nem tudnak lebarnulni, számukra sem a napozás, sem a szoláriumozás nem ajánlott.

Kellemes időtöltést!
bottom of page